Životopisi

ŽIVOTOPIS I FILMOGRAFIJA REDATELJA

Bobo Jelčić rođen je 1964. godine u Mostaru. Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Režirao je u svim većim kazalištima u Hrvatskoj, kao i u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1995. godine surađuje sa Natašom Rajković na njihovoj novoj metodi rada s glumcima, koja pozicionira glumca u ulogu autora. Realizirali su nekolicinu predstava koristeći ovu metodu, uključujući Promatranja (1997), Usporavanja (1998), Nesigurna Priča (1999), Heimspiel (2002 Hannover), X Wohnungen (2002 Duisburg, 2004 Berlin), S druge strane (2006), Fast Sicher (2007 Zürich) i Izlog (2010). Za svoje predstave dobili su mnoga priznanja u svijetu, između ostaloga nagrade na Dubrovačkim ljetnim igrama, Wiener Festwochen-u, MESS-u Međunarodni kazališni festival u Sarajevu. Godine 2005. tandem Rajković-Jelčić završava svoj prvi eksperimentalni film Ono sve što znaš o meni, koji je imao svoju premijeru na Motovun film festivalu.

Jelčić je početkom 2013. režirao predstavu Galeb u ZKM-u, baziranu na istoimenom Čehovljevu književnom predlošku.
Obrana i zaštita prvi je dugometražni igrani film Bobe Jelčića.
FILMOGRAFIJA
2014 / PROMATRAČ / dugometražni igrani film / scenarist i redatelj / 90 min / u razvoju

2013 / OBRANA I ZAŠTITA / dugometražni igrani film / scenarist i redatelj / 87 min / svjetska premijera Berlinale 2013

2005 / ONO SVE ŠTO ZNAŠ O MENI / eksperimentalni film / ko-scenarist i ko-redatelj / Nataša Rajković i Bobo Jelčić / 72 min / svjetska premijera Motovun Film Festival 2005

ŽIVOTOPIS PRODUCENTICE

Zdenka Gold je rođena 1975. godine u Zagrebu. Studirala je književnost i jezike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i upisala postdiplomske studije iz Kulturnog menadžmenta, kulturnih politika Balkana i interkulturalizma na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Sudjelovala je u Berlinale Talent Campus u Berlinu (2006) i Sarajevu (2007) i razvijala je dugometražni igrani film Obrana i zaštita Bobe Jelčića u sklopu EEFA Training Network (2010). Pohađala je EURODOC 2011 sa dokumentarnim projektom Marka Stanića Slave to the Rhythm.
2011. godine sudjelovala je na EP2C, a 2012. na programu mini EAVE (radionice za razvoj filmova za producente iz Hrvatske), European Postproduction Challenge by Focal i EAVE Film Marketing Workshop. U 2013. razvija novi dugometražni igrani film Obrnuta perspektiva Nine Violić na EAVE Producers Workshop.
Zdenka je započela svoju producentsku karijeru u kazalištu, producirala je Rad borosane na sebi Nine Violić (2002) i Tri sestre, po romanu Antona Čehova, u režiji Darija Hajračeka (2006). A njen prvi profesionalni susret sa filmom je bio na filmu Dalibora Matanića Fine mrtve djevojke (2002), gdje je radila kao asistent produkcije. Ubrzo nakon toga producirala je prvi dugometražni eksperimentalni film Nataše Rajković i Bobe Jelčića Ono sve što znaš o meni, koji je premijerno prikazan 2005. godine.
Također je radila i kao producentica filmskih festivala i raznih edukativnih programa, kao televizijski producent u EPH TV i kao koordinatorica produkcije u producentskoj kući Mainframe Production. Od 2009. godine samostalno producira filmove u vlastitoj produkcijskoj kući Spiritus movens.

Zdenka Gold je članica Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih djelatnika.

Njezin prvi dugometražn igrani film Obrana i zaštita, filmski prvijenac redatelja Bobe Jelčića, imao je premijeru na Berlinale/Forum 2013.

ŽIVOTOPISI EKIPE

Dubravko Petrović- Baja (direktor filma)
U posljednjih trideset godina radio kao direktor filma, manager za lokacije, vođa snimanja, asistent režije na više od trideset dugometražnih domaćih i stranih filmova kao i na TV serijama. Izbor filmova koji su imali zapažene uspjehe na svjetskim filmskim festivalima i box officu: White Lithening, Spring Break in Bosnia, Behind Enemy Lines, Gladiator.

Erol Zubčević (direktor fotografije)
Rođen 1976. u Sarajevu. Diplomirao je na Visokom studiju za filmsku kameru na Hohschule fur Film und Fersehen u Münchenu. Kao direktor fotografije radio na nizu igranih i dokumentarnih filmova, uključujući nagrađivana ostvarenja redateljice Aide Begić, ‘Djeca’, i ‘Snijeg’.

Ivana Fumić (montažerka)
Rođena u Vukovaru 1976. Završila Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, odsjek Filmske i TV montaže. Kao montažerka dugometražnih igranih filmova debitira 1997. filmom Mondo Bobo, za koji osvaja Zlatnu Arenu za najbolju montažu na Festivalu igranog filma u Puli. Dosad je radila na jedanaest dugometražnih filmova.

Ranko Pauković (dizajner zvuka)
Rođen 1960. u Zagrebu. Nakon završetka studija na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu radi kao asistent montaže na međunarodnim koprodukcijama u Hrvatskoj. 1991. seli u Nizozemsku gdje kao dizajner zvuka surađuje s renomiranim nizozemskim redateljima te pokreće tonski studio. Radio je na nizu filmova koji su postigli zapaženi uspjeh i bili prikazani na prestižnim svjetskim festivalima.

Mario Ivezić (scenograf)
Rođen je u Dubrovniku 1954., a diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Krajem osamdesetih počinje raditi samostalno kao scenograf i dizajner produkcije. Radio je na više od osamdeset projekata: igranih filmova, televizijskih serija, kazališnih scenografija. Za filmove Dva igrača s klupe (2005) i Nije kraj (2008) nagrađen je Zlatnim Arenama na Festivalu igranog filma u Puli.

Ana Bulajić Črček (slikarica maske)
U posljednja dva desetljeća radila je kao slikarica maske na više od 40 dugometražnih domaćih i stranih filmova, kao i na TV filmovima i promotivnim spotovima. Osvojila je dvije Zlatne arene na Festivalu igranog filma u Puli – za najbolju filmsku masku za filmove Gluvi barut 1989. i Sedma kronika 1994. Izbor iz filmografije: Mirotvorac redateljice Mimi Leder, Gladijator i Pad crnog jastreba redatelja Ridleya Scotta.

Radivoje Andrić (pomoćnik redatelja)
Rođen je 1967. u Sarajevu. Diplomirao Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.Više od dvadeset godina radi kao asistent režije – surađivao je sa brojnim renomiranim redateljima s područja bivše Jugoslavije, uključujući Živojina Pavlovića, Srđana Karanovića, Rajka Grlića i Srđana Dragojevića. Režirao je nekoliko kratkih igranih filmova i dokumentaraca, a 1998. i svoj prvi dugometražni film Tri palme za dve bitange i ribicu koji je polučio veliki uspjeh u kinima. Drugi dugometražni igrani film Munje 2001. Bio je najgledaniji film u Srbiji, dok je njegov posljednji film Kad porastem biću Kengur nagrađen na festivalima u Motovunu i Thessalonikiju.

Oriana Kunčić (casting direktorica)
Rođena je 1971. godine u Šibeniku. Završila je Ca’Foscari u Veneciji (smjer: Storia dello Spetaccollo) i Akademiju scenskih umjetnosti Sarajevo (smjer gluma). Radila je kao asistentica redatelja te kao casting direktorica na nizu dugometražnih i kratkometražnih filmova. Izbor filmova nagrađivanih na svjetskim festivalima: Na putu i Grbavica Jasmile Žbanić, Snijeg Aide Begić, Gospođica Andree Štake.

Sanja Džeba (kostimograf)
Rođena je u Banja Luci, a diplomirala na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu. Pohađala je International School Jacque Lecoq, odjel za scenografe LEM (laboratorija pokreta i prostora). Do 1992. godine radila kao scenograf i kostimograf u kazalištu, na televiziji i na filmu na području bivše Jugoslavije. Potom seli u Pariz gdje živi i radi do 2005. – u tom periodu kreirala je više od 40 kostimografija za kazalište, a zatim se vraća u Sarajevo. Kao kostimograf i scenograf radila je na 15 filmova dugog i srednjeg metra.

ŽIVOTOPISI GLAVNIH GLUMACA

Bogdan Diklić
Bogdan Diklić je jedan od vodećih glumaca bivše Jugoslavije čije izvedbe čine neizostavan dio jugoslavenske te srpske, bosanoskohercegovačke i hrvatske kinematografije. Rođen je 1953. u Bjelovaru, a u Beogradu je završio studij glume na Fakultetu dramskih umetnosti. Od 1975. do 1995. bio je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi karijeru nastavio u nizu kazališnih kuća u Srbiji. Ostvario je uloge u više od 130 filmova i TV serija, od čega je najpoznatija ona u filmu Maratonci trče počasni krug redatelja Slobodana Šijana. Zapamćene su i njegove sjajne izvedbe u nizu uspješnih filmova: Nacionalna klasa, Balkan Express, Sabirni centar, U raljama života, Mi nismo anđeli, Bure baruta, Ničija zemlja, Gori vatra, Grbavica, Karaula, Klopka, 72 dana, itd. Diklić je nagrađen nizom priznanja za njegova glumačka ostvarenja – jedna od posljednjih je Zlatna arena za najbolju sporednu ulogu u filmu 72 dana na Festivalu igranog filma u Puli 2010. Bogdan Diklić je umjetnik u pravom smislu riječi bez kojeg bi bilo nemoguće zamisliti filmski kinematografiju na Balkanu.

Nada Đurevska
Prvakinja Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Rođena je 1958. u Skoplju, a u Sarajevu živi od 1959. Glumu je diplomirala 1979. na sarajevskom Filozofskom fakultetu – Odsjek scenskih umjetnosti te potom postala član ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, unutar kojeg djeluje i danas. Kroz bogatu dugogodišnju karijeru nagrađena je brojnim priznanjima, a njezine najznačajnije izvedbe uključuju uloge Maše (Čehovljeve Tri sestre) i Filomene (Molierove Učene žene). Tijekom rata je glumila u svim sarajevskim kazalištima, a nakon rata je odigrala brojne nezaboravne uloge u kazalištima diljem Bosne i Hrecegovine. Značajan trag ostavila je i na filmu u nizu ostvarenja jugoslavenske, bosanskohercegovačke i hrvatske kinematografije, od kojih izdvajamo filmove Igmanski marš, Od zlata jabuka, Dobro uštimani mrtvaci, Kod amidže Idriza i Grbavica.