Producent

OPIS I FILMOGRAFIJA PRODUCENTA / Spiritus Movens

Produkcijska kuća Spiritus movens iz Zagreba nastala je 2006. godine, a aktivno se bavi filmskom proizvodnjom od 2009. godine. Prvi film Spiritus movensa bio je dugometražni dokumentarac ‘20 dana na Tibetu’ u režiji Silvestra Kolbasa koji je bio premijerno prikazan na ZagrebDox festivalu 2012. godine, a zatim na Danima hrvatskog filma, Zagreb Tourfilm Festivalu, TV festivalu u Baru, a prikazivao se i na programu zagrebačkog Dokukina. Drugu inačicu tog filma, u obliku serijala od dvije epizode, otkupio je HRT. Upravo smo završili još jedan dugometražni dokumentarac – ‘Vidimo se za godinu dana!’ koji tematizira iznimno raširenu bolest karcinoma u režiji Marka Stanića. A naš prvi dugometražni igrani film ‘Obrana i zaštita’ u režiji Bobe Jelčića svjetsku je premijeru imao u veljači 2013. na prestižnom Berlinaleu u programu Forum.

Također, bili smo lokalna produkcijska podrška u snimanju nizozemskog dugometražnog igranog filma ‘Nick’ u režiji Fow Pyng Hua, koji je imao svoju svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Rotterdamu u siječnju 2012.
Sa kratkometražnim igranim filmom ‘Ljubljana – Zagreb’ u režiji Daria Varge, sudjelovali smo na Euro Connection koprodukcijskom forumu Clermont-Ferrand Short Film Festivala 2012. Krajem 2011. godine završili smo razvoj dugometražnog dokumentarnog projekta ‘Slave To The Rhythm’ u režiji Marka Stanića. S tim projektom bili smo na prestižnom training programu Eurodoc 2011.

Trenutačno u fazi razvoja imamo dugometražni igrani film ‘Obrnuta perspektiva’ scenaristice i redateljice Nine Violić s kojim sudjelujemo na razvojnom programu EAVE Producers Workshop, dugometražni igrani prvijenac Marka Stanića i Denisa Lepura ‘Disanja’, dugometražni dokumentarni film ‘Bijela kuća’ u režiji iskusnog sound designera Ranka Paukovića te nekoliko kratkih igranih filmova. Aktivno smo uključeni u nekolicinu regionalnih i europskih koprodukcija u ulozi manjinskog hrvatskog koproducenta.

FILMOGRAFIJA:

2014 / OBRNUTA PERSPEKTIVA / Nina Violić / dugometražni igrani film, cross-media projekt / 90 min / u razvoju
2014 / DISANJA / Marko Stanić i Denis Lepur / dugometražni igrani film / 90 min / u razvoju
2014 / SLAVE TO THE RHYTHM / Marko Stanić / dugometražni dokumentarni film / 70 min / u razvoju
2014 / BIJELA KUĆA / Ranko Pauković / dugometražni dokumentarni film / 70 min / u razvoju
2013 / OBRANA I ZAŠTITA / Bobo Jelčić / dugometražni igrani film / 87 min
2013 / VIDIMO SE ZA GODINU DANA! / Marko Stanić / dugometražni dokumentarni film / 68 min
2013 / BAKA / Svebor Kranjc / kratki igrani film / 15 min / u razvoju
2013 / LJUBLJANA – ZAGREB / Dario Varga / kratki igrani film / 20 min / u razvoju
2012 / 20 DANA NA TIBETU / Silvestar Kolbas / dugometražni dokumentarni film / 82 min + 2X52 min