Sinopsis

Nakon dva desetljeća mira, još uvijek postoji oštra granica između Hrvata i Bošanjaka koji zajedno žive u Mostaru, u Bosni i Hercegovini. Slavko, po nacionalnosti Hrvat, više ne viđa svog prijatelja Bošnjaka, ali ne svojom krivnjom. Razdvojeni su, ne fizičkom barijerom, već obostranom sumnjom i nepovjerenjem.

Kada njegov stari prijatelj musliman Đulaga umre, Slavko je svjestan kako bi trebao otići na sprovod. Ali, ako njegovi susjedi vide kako prijateljuje sa ‘drugom stranom’, možda će morati skupo platiti. S druge strane, njegova žena čvrsto vjeruje kako on mora učiniti pravu stvar – i on to u svom srcu zna. Ako ne ode odati počast, podbacit će kao prijatelj, suprug i ljudsko biće.

U njegovom gradu nije lako prijeći granicu između dvije zajednice, i iznaći snagu za prelazak linije je teže nego si Slavko može priznati.

Obrana i zaštita je film o jednom dugom danu u Slavkovom životu. Kako se dan razvija, svakodnevna rutina dobiva veći značaj i Slavko je prisiljen prijeći težak put između ljudskosti i paranoje, starog prijateljstva i novih opredjeljenja.

Slavkov put na drugu stranu grada i posljedice tog čina je priča o čovjeku u sukobu sa samim sobom. Ponekad pretjerano dramatična, ponekad smiješna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje nam čovjeka koji se osjeća strancem u vlastitom gradu u kojem je proveo čitav život. To je portret čovjeka koji je izgubio prijatelje, svoju povijest i svu sigurnost u to tko je on uistinu – kada se njegova zemlja raspala. Ovo je isto tako priča o običnom čovjeku koji je rastrgan između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti jer ne zna gdje pripada i kome je uistinu odan.